Programai la seva visita

Horari d'atenció:

Telèfon
(+34) 695 57 55 53

Email:
info@belencalafell.com

Image

Especialitats

Image

PSICOLOGIA DE LA SALUT

La Psicologia de la Salut és l’especialitat de la Psicologia que “aplica la teoria, els principis i els mètodes d’investigació i intervenció psicològica a la salut, la malaltia física i a la cura de la salut” ( European Federation of Psychologists Associations )

La SALUT és un constructe multifactorial que consisteix en la complexa interacció de factors culturals, socials, psicològics, físics, econòmics i espirituals. La SALUT es defineix com una experiència individual de benestar i integració de la ment i el cos i, en conseqüència, per la capacitat que té la persona per a perseguir les seves metes vitals i funcionar en el seu context social i laboral. En aquest mateix sentit, per a garantir la promoció i el manteniment de la salut és necessària la interacció entre la persona, el sistema sanitari i la societat mitjançant processos psicosocials que caldran ser atesos.

La PSICOLOGIA DE LA SALUT, desenvolupa les seves aplicacions en els següents objectius de l’atenció sanitària:

Prevenció de malalties i promoció de la salut

Alleugeriment del dolor i el patiment

L’atenció i cura de les persones malaltes i l’atenció a aquelles persones que no poden ser curades

Evitació de la mort primerenca i la recerca d’una mort serena

Atenció als cuidadors de les persones malaltes i la prevenció d’un procés de dol complicat

És important diferenciar entre la PSICOLOGIA DE LA SALUT I la PSICOLOGIA CLÍNICA. La Psicologia DE LA SALUT té com a objectiu la salut, on s’inclou la dimensió física en permanent interacció amb la dimensió emocional i la social. Per la seva banda, la Psicologia CLINICA centra els seus objectius en la prevenció, avaluació i tractament psicològic dels trastorns del comportament i la psicopatologia ( la salut mental ).

ACOMPANYAMENT I ATENCIÓ A PROCESSOS DE PÈRDUA

És cert que, en termes generals, s’associa el concepte de procés de pèrdua a l’experiència de dol per la mort d’una persona estimada. Així i tot, és un terme que engloba altres vivències vitals de la persona i que es poden referir a esdeveniments tals com:

  • una separació de parella
  • l’avortament i/o mort perinatal
  • l’inici i/o el tancament d’una etapa vital
  • dificultats en la salut i/o pèrdues funcionals i d’autonomia
  • canvis significatius en l’àrea laboral tant per pèrdua del lloc de feina com per jubilació

En aquests contexts específics es treballarà considerant els diferents nivells de resposta que presentarà la persona ( físic, cognitiu, emocional, conductual i espiritual ) des de l’atenció i la gestió adaptativa de les emocions generades a partir del procés de canvi.

Image

MALALTIA CRÒNICA, FINAL DE VIDA I CURES PAL·LIATIVES

Les Cures Pal·liatives són l’atenció integral i integrada a aquelles persones que tenen malalties cròniques avançades i a les seves famílies mitjançant el control de símptomes físics, SUPORT EMOCIONAL , atenció sociofamiliars i espiritual.

L’atenció a aquestes persones i el seu entorn afectiu va orientada a la millora de la seva qualitat de vida i a afavorir la seva adaptació a la malaltia avançada, i mai no tindrà l’objectiu d’allargar innecessàriament la vida ni escurçar-la deliberadament .

Les persones que s’afronten al final de la seva vida, així com la seva família, estan vivint múltiples situacions estressants, que es perllongaran en el temps, són canviants i progressives en relació a la seva gravetat i, en conseqüència, provocaran nivells de malestar emocional molt alts. És per tot això, que aquestes persones han de poder disposar d’una atenció emocional específica.

Afrontar un procés de morir sense la presència d’un cert grau de malestar emocional i/o patiment es sap que no és possible. Així i tot, aquest malestar i/o patiment és necessari que sigui reconegut, atès i gestionat d’una manera adaptativa per part dels professionals experts en atenció emocional específica en l’àmbit de les Cures Pal·liatives.

ACOMPANYAMENT I ATENCIÓ AL PROCÉS DE DOL PER A MORT D’UNA PERSONA ESTIMADA

La mort d’una persona estimada és un dels esdeveniments vitals més estressants que haurà d’afrontar l’ésser humà. Per aquest motiu, el procés de dol apareixerà com una resposta natural de l’ésser humà que ens afecta a tots els nivells: físic, cognitiu, emocional, conductual i espiritual. És cert que la majoria de persones no necessitaran ajuda psicològica especialitzada per a recuperar-se.

Així i tot, també es sap que existeix un % de persones afectades per a les que l’experiència és molt més complexa, i no seran capaços de reorganitzar la seva vida tot i el temps transcorregut, ni a sobreposar-se a l’intens patiment.

En aquest context, l’afrontament d’una pèrdua tan important, pot donar lloc a experiències de transformació i aprenentatge que inclouen una sèrie de tasques a integrar i gestionar per part de la persona en dol i que, per tant, caldran ser identificades i facilitades per part del professional

Des del Model Integratiu Relacional d’Acompanyament al Procés de Dol ( A. Payas ), es descriu una visió global i amplificada de l’experiència de dol i, des d’aquest model d’atenció, es posen en funcionament uns mètodes d’intervenció que permet que la persona en dol avanci en el seu procés de forma saludable.

Image

CENTRE D´ATENCIÓ ALS PROCESSOS
DE PÈRDUA I DOL